
Per 1 oktober 2023 heeft de bisschoppenconferentie broeder Hans-Peter Bartels ofm benoemd tot de nieuwe voorzitter van de Katholieke Raad voor het Jodendom (KRJ). Hij volgt hiermee Gerard Rouwhorst op die twaalf jaar lang de voorzittershamer hanteerde. Reden genoeg om nader kennis te maken met Hans-Peter: wie is hij, wat zijn zijn opvattingen over de joods-christelijke dialoog en wat zijn zijn plannen voor de toekomst?
Door: Brigitte van der Heijden
Het is sjabbat 29 Tishrei in het jaar 5784 volgens de joodse kalender. In Den Bosch is het 14 oktober 2023 en ik, interviewer van dienst, fiets naar het Stadsklooster San Damiano in Den Bosch, waar ik een afspraak heb met broeder Hans-Peter Bartels, een minderbroeder franciscaan. De nu 35-jarige Hans-Peter is sinds 2020 betrokken bij de KRJ, sinds 2021 als bestuurslid.
Hoe is de KRJ op je pad gekomen?
“In de zomer van 2020 werd ik gebeld door de toenmalige secretaris van de KRJ en diaken in Tilburg Cor Sinnema, die op zoek was naar nieuwe leden voor de Raad. Hij had te horen gekregen dat dit misschien iets voor mij was. Ik hoefde daar niet lang over na te denken. Het sloot namelijk heel goed aan bij mijn ervaringen die ik in het Bijbels museum had opgedaan en mijn werk daar in het teken van interreligieuze ontmoetingen; ik heb het altijd geweldig gevonden om dat te doen.
Het past óók bij mij als minderbroeder franciscaan. Wij franciscanen hebben interreligieuze ontmoeting heel hoog in het vaandel staan. De vraag van Cor vond ik met name bijzonder omdat tegenwoordig de interreligieuze dialoog synoniem lijkt te staan voor de dialoog tussen christenen en moslims. Ik vind het goed en belangrijk dat er ook een groep is die zich inzet voor contacten met joden. Niet alleen vanwege de geschiedenis, maar juist vanwege het heden. Er wonen in Nederland circa 40.000 joden, een minderheid. Als velen zich richten op de dialoog tussen het christendom en de islam, wil ik me wel richten op de dialoog met het jodendom. Die is namelijk even belangrijk.”
Lees hier verder.
Bron: KRJ