- Artikel
- Hits: 837
Veranderende verhoudingen
In de 20ste eeuw zijn er ingrijpende gebeurtenissen geweest die de houding binnen de kerk ten opzichte van Israël ingrijpend veranderden. In veel kerken besefte men welk kwaad de vervangingstheologie had aangericht en zocht men naar een andere houding.
In die sfeer is in 1963 Nes Ammim ontstaan als christelijke presentie in de Joodse staat. Het doel was tweeërlei: bijdragen aan de economische ontwikkelingen in de jonge staat Israël èn kennis opdoen van en leren van het levende Jodendom.
De start was niet onomstreden, er was fel verzet vanuit de Joodse hoek vanwege alle bittere ervaringen met het christendom in de afgelopen 20 eeuwen. Men vreesde weer bekeringsdrang en pas na een duidelijk statement dat men niet uit was op zending onder de Joden keurde de Knesset de stichting van Nes Ammim goed en kon het dorp van start in Galilea.
Rabbijn Keller, één van de felste tegenstanders, kwam in die dagen veelvuldig langs om te controleren of Nes Ammim zich aan die belofte hield. Gaandeweg ontdekte hij dat het hier inderdaad om een veranderde houding ging en werd hij van bestrijder tot vriend van Nes Ammim. Daarmee was ook de weg geopend voor de levende ontmoeting, voor het gesprek tussen kerk en Israël. Talloze vrijwilligers hebben sedertdien kennis kunnen maken met het levende Jodendom en dat heeft hun verdere leven gestempeld.
Die ontmoeting gaat door tot op de dag van vandaag. Nog steeds is het studieprogramma een belangrijk onderdeel tijdens het verblijf van de vrijwilligers. Naast kennismaking met het Joodse geloof gaat het uiteraard ook om kennismaking met de complexe Israëlische samenleving. Ook dat is een leerproces, want vanuit de Nederlandse samenleving lijkt het allemaal zo simpel te zijn en vliegen de oordelen je om de oren. Maar als je in Israël zelf bent en je hoort de verhalen van verschillende kanten dan realiseer je je dat het allemaal zo anders is en je je beter van een oordeel kunt onthouden.
Daarmee heeft Nes Ammim zich een unieke plaats verworven in de Israëlische samenleving. Vanuit de veranderde houding die hier zichtbaar is geworden ontstonden er nieuwe mogelijkheden om bij te dragen aan de ontwikkeling van de jonge staat. Het zijn geen wereldschokkende dingen die er gebeuren, het zijn kleine stapjes. Maar zoals een plakkaat in Nes Ammim als veel kleine mensen, op veel manieren kleine stapjes zetten dan wordt het aangezicht van de wereld anders.
Door de unieke plek die Nes Ammim mag innemen is het een ideale plek voor dialooggroepen in Israël om elkaar daar te ontmoeten. Jonge mensen, oude mensen, onderwijzers, vrouwengroepen, vele hebben Nes Ammim ontdekt als een plek waar je met elkaar over de problematiek kunt spreken en naar elkaars verhaal kunt luisteren. Wederzijds kunnen zo vooroordelen worden opgeruimd. Naast bestaande dialooggroepen die Nes Ammim hebben gevonden, zijn er nu ook twee mensen in dienst, een Joodse en een Arabische Israëli, die samen activiteiten ontwikkelen om mensen uit verschillende groepen bij elkaar te krijgen. Uit de reacties van de deelnemers en het uitbreiden van de diverse activiteiten, blijkt dat Nes Ammim nog steeds zo een zinvolle bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van de staat Israël.
Gerard Geitenbeek, bestuurslid OJEC namens Nes Ammim